Vroege Vogels

Stalbranden door ongedierte?

  •  
01-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
145 keer bekeken
  •  
brandweer vuur

© bron Pixabay

Het merendeel van de stalbranden waar de brandweer geen oorzaak voor vindt, wordt veroorzaakt door knaagdieren. Zij knagen elektriciteitskabels door wat kortsluiting veroorzaakt. Dit betoogt bioloog Albert Weijman van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in de Telegraaf.

Raadselachtige stalbranden

„De rol van knaagdieren bij dergelijke inferno’s is onderschat. Onze inschatting is dat ruim 50 procent van de raadselachtige stalbranden zijn oorzaak vindt in onvoldoende geïsoleerde bedrading die door muizen of ratten is aangevreten”, aldus bioloog Weijman.

'Pyromuizen'

Weijman is van mening dat veehouders meer moeten doen om deze 'pyromuizen' en ratten uit de buurt van de dierenverblijven te houden. Verzekeraars zouden schadeclaims strenger moeten beoordelen. Hij vindt dat ondernemers zonder doorlopend contract met een ongediertebestrijder of certificaat van een zelf gevolgde bestrijdingscursus na een stalbrand niets vergoed moeten krijgen.
Het Verbond van Verzekeraars meldt in een reactie op het KAD-pleidooi dat bij het afsluiten van contracten in de veehouderij al streng wordt gekeken naar de brandveiligheid van stallen.
Bron: Telegraaf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.