Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Stadsduif: een stoere winterbroeder

18 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
84 keer bekeken
stadsduif pixabay

© bron: pixabay

In mei leggen alle vogels een ei. Toch? Maar niet alle vogels houden zich aan deze regel. Want veel stadsduiven hebben nu, in januari, al een nest met jongen. Ook al is het winter, de stadsduif blijft het hele jaar eieren leggen en haar jongen grootbrengen. In de stad heeft de duif genoeg te eten. De vogel heeft genoeg aan zaadjes en aan het afval dat de mens achterlaat. Onze stadsduif stamt af van de rotsduif. Vandaar dat de stadsduif haar nesten bouwt op kleine richeltjes en in kieren en gaten. 

Blauwe reigers

Hoewel ze nog geen eieren hebben gelegd is de man van de blauwe reiger ook al flink bezig met het bouwen van nesten. Er wordt af en aan gevlogen met takken om een zo mooi en imponerend nest te creëren. Dit doet hij omdat daar de vrouwtjes op af komen. De blauwe reiger is ook vroeg in het seizoen met het leggen van eieren.

Lente

Het merendeel van de vogels is nog niet bezig met het leggen van eieren maar ze hebben al wel de lente in de kop. Zo zijn meerkoeten druk aan het paren. Houtduiven koeren er op los en de merel oefent haar zangkunsten. De stadsecoloog van Amsterdam Remco Daalder ziet zelfs al in januari de voortekenen van de lente in vogelland.
Omdat de video op YouTube staat is het van belang om de 'social media cookies' te accepteren. Of bekijk het filmpje op YouTube.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

bomendromer
bomendromer21 jan 2019 - 17:01

Zelf vind ik duiven enorm schattig. Ik zal ze alleen nooit voeren. Dat zou ik iedereen aanraden: ze redden zich best en zo vermeerderen ze zich wat minder snel. Bovendien help je met al dat gevoer rattenplagen in de hand, wat in mijn stad al het geval is.Als ik aan het prullenprikken ben ruim ik ook rüchsichtlos alle broden en boterhammen op die ik vind.

1 Reactie
JterHaar
JterHaar22 jan 2019 - 10:48

Ik woon in een dorp en hier zie je eigenlijk alleen tortelduifjes, en die zijn zeker heel lief. Af en toe land er een houtduif in de tuin, maar die zijn best groot, met bijbehorende ontlasting :-(     ;-)