Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stad dingt mee naar vogelprijs

  •  
27-12-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huismus_00018963pf_verkleind_13.JPG
De gemeente Middelburg gaat zich aanmelden als deelnemer van de wedstrijd Stadsvogelprijs 2008 van Vogelbescherming Nederland. De Stadsvogelprijs wordt uitgereikt aan de gemeente die het meest zijn best doet voor vogels in de stad.  De gemeente Middelburg is vorig jaar december begonnen met het 'actieplan stadsvogels'. Per jaar is daarvoor zevenduizend euro uitgetrokken. Doel is om meer vogels in de stad te krijgen. De Vogelwerkgroep Walcheren doet onderzoek naar de vogelstand in Middelburg, er zijn excursies en mensen kunnen bij milieuwinkel MICMEC aan de Reigerstraat nestkasten kopen, die voor de helft betaald worden door de gemeente. Als het mogelijk is, neemt de gemeente maatregelen als blijkt dat sommige vogelsoorten afnemen in aantal. Verder zijn er leskisten samengesteld voor basisscholen en is de cursus 'Vogels in de buurt' gegeven. De gemeente houdt bij de ontwikkeling van de nieuwe wijken Essenvelt en de uitbreidingswijk bij Sint Laurens ook rekening met een gunstige omgeving voor vogels.
Vogelbescherming Nederland heeft vorige maand voor het eerst de Stadsvogelprijs uitgereikt. Deze ging naar Meppel. De stad kreeg de prijs voor het project Berggierslanden. In deze nieuwbouwwijk zijn natuurontwikkelingszones aangelegd, gierzwaluwnesten in de woningen ingemetseld, vogelplankjes opgehangen en vogelvriendelijke tuinen aangelegd. Meppel won de strijd van Capelle aan den IJssel, Hardenberg en Utrecht. De prijs bestond uit twintigduizend euro. Dit bedrag moet worden besteed aan een nieuw stadsvogelproject. Vogelbescherming Nederland heeft de prijs in het leven geroepen om gemeenten te motiveren projecten te beginnen voor behoud of terugkeer van stadsvogels en om inwoners bewust te maken van de vogels in hun stad. Vooral soorten als de huismus en de gierzwaluw hebben het moeilijk.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.