Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Staatsbosbeheer zoekt 80 boeren die natuurinclusief willen werken

  •  
20-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
599 keer bekeken
  •  
boer

© Fotograaf galvogel

Staatsbosbeheer zoekt tachtig boeren die willen experimenteren met natuurinclusieve bedrijfsvoering. Daarvoor wordt in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ruim 4000 hectare natuurgrond beschikbaar gesteld. Die grond ligt rondom natuurgebieden waar de stikstofneerslag omlaag moet.

Natuurinclusieve landbouw

Natuurinclusieve landbouw is een ecologische manier van voedselproductie, waarbij de boer gebruikmaakt van wat de natuur op en rond het bedrijf te bieden heeft. Deze manier van werken versterkt de biodiversiteit, is beter voor de waterkwaliteit en zorgt voor minder stikstofuitstoot. Het kabinet wil dat meer boeren overschakelen op natuurinclusieve landbouw. Maar daarvoor hebben de meeste landbouwers en veehouders meer grond nodig dan ze nu bezitten om rendabel te kunnen werken.

Vijfjarig project 

Staatsbosbeheer gaat tachtig boeren helpen met het overschakelen op een andere manier van werken. Het project loopt vijf jaar. Ook boeren die iets nieuws willen gaan doen zoals teelt op zilte grond kunnen meedoen, aldus de dienst. Volgens Staatsbosbeheer hebben al enkele tientallen boeren belangstelling getoond.

Meer geld nodig

Om aan alle gestelde natuurdoelen te kunnen blijven voldoen heeft Staatsbosbeheer wel meer overheidsgeld nodig, stelt de organisatie. Nu is maar 84 procent van alle kosten gedekt, terwijl het steeds drukker wordt in de natuur en er meer geld besteed moet worden aan beheer. Zo lopen de kosten op voor het bestrijden en opruimen van de gevolgen van natuurbranden, stormschade en drugs- en afvaldumpingen. Er zijn geen buffers meer voor het opvangen van calamiteiten die zich elk jaar wel voordoen, staat in het jaarverslag van Staatsbosbeheer. 

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.