Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Staatsbosbeheer: schatzoeken met GPS in natuur moet kunnen

  •  
04-12-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Het wandelen met behulp van het GPS (Global Positioning System) en het bijbehorende 'geocaching' zijn bijzondere manieren om mensen met natuur in aanraking te laten komen. Staatsbosbeheer vindt natuur belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van mensen. GPS wandelen is een pure natuurervaring waarmee Staatsbosbeheer meer draagvlak voor de natuur hoopt te creëren.
Ruimte, groen en rust zijn niet alleen belangrijk voor ecologische duurzaamheid, maar ook voor maatschappelijke duurzaamheid. De beleving van natuur door mensen en hun verhouding tot de natuur is bepalend voor de toekomst van de natuur. Waar het kan, moet het kunnen, volgens Staatsbosbeheer.
Struinen
Staatsbosbeheer introduceerde als eerste terreinbeherende organisatie het 'struinen met satellieten' als nieuwe manier van recreëren. Een nieuwe vorm van natuurbeleving in Nederland. Vanaf dat moment kon een nieuwe generatie wandelaars met behulp van een satellietontvanger zelf op zoek naar de natuurschatten van de bossen. Met dit initiatief combineerde Staatsbosbeheer de steeds groter wordende vraag naar individuele natuurbeleving en de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van navigatie.
Geocaching
Geocaching is een uitgebreide vorm van GPS-wandelen over gebaande paden, waarbij de nadruk ligt op het zoeken naar verstopte pakketjes ('caches') met behulp van een GPS. De Stichting Geocaching Nederland en Staatsbosbeheer hebben samen goede afspraken gemaakt over het verstoppen van caches in gebieden van Staatsbosbeheer. Voordat iemand een cache verstopt neemt hij of zij contact op met de boswachter of opzichter van het natuurgebied. De opzichter en boswachter zijn immers het beste op de hoogte van wat er kan of niet kan in een natuurgebied. Voor het vinden van de eigenlijke cache is er dus toestemming nodig om van het pad af te gaan. Door hier goede afspraken over te maken, liggen er inmiddels honderden caches verstopt in gebieden van Staatsbosbeheer. Uit een intern onderzoek dat is gedaan naar de effecten op de natuur is gebleken dat van schade door het struinen geen sprake is. Wel worden de routes op gezette tijden vervangen om te voorkomen dat er een hazenpaadje naar de begraven schat, de geocache, ontstaat.
Geschikt
Niet alle gebieden van Staatsbosbeheer zijn echter geschikt voor het verstoppen van caches. Zo kan door een geplaatste cache in de buurt van bijvoorbeeld een dassenburcht, kwetsbare planten of zeldzame broedende vogels, de natuur ernstige schade worden toegebracht. Maar ook gebieden waar een verbodsbordje staat of een rustgebied voor het wild wordt aangegeven, geeft nimmer het recht op toegang tot dat gebied. De onderlinge verstandhouding en afspraken tussen Staatsbosbeheer en de Stichting Geocaching Nederland hebben er voor gezorgd dat dergelijke excessen nu tot een minimum beperkt zijn.
Op de website van Staatsbosbeheer staan inmiddels 23 routes, daarnaast zijn er ook GPS-routes ontwikkeld met andere partijen, zoals de Nederlandse Spoorwegen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.