Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Staatsbosbeheer reikt bedreigde naaldbospaddenstoelen de hand

  •  
11-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Cantharel.jpg
Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging op woensdag 11 januari 2012. Nu uit recent onderzoek blijkt dat in de naaldbossen in het Drents-Friese Wold veel zeldzame paddenstoelen voorkomen, is Staatsbosbeheer bereid de laatste waardevolle sparrenbossen te behouden.

Driejarig onderzoek

Onlangs zijn de resultaten bekend gemaakt van een driejarig onderzoek naar paddenstoelen in het Drents-Friese Wold. Uit het recent verschenen rapport blijkt dat onder de ruim 800 soorten die in dit gebied zijn gevonden, maar liefst 140 soorten paddenstoelen voorkomen die op de Nederlandse Rode Lijst staan. Nergens anders in Nederland liggen zoveel vindplaatsen van de Appelrussula en de Holsteelboleet (beide staan als kwetsbaar op de Rode Lijst). De Cantharel is van alle Rode Lijst-soorten het meest aangetroffen, namelijk 122 keer. Op één plek zelfs met maar liefst 500 exemplaren! Niet voor niets behoorde het zuidelijk deel van het Drents-Friese Wold tot de laatste gebieden in ons land waar begin zeventiger jaren nog commercieel Cantharellen werden gezocht, totdat sterke achteruitgang als gevolg van zure regen dit niet meer lonend maakte.
Tekst: Eef Arnolds & Rob Chrispijn, Nederlandse Mycologische Vereniging

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.