Staatsbosbeheer leert van beelden broedende zeearenden
• 21-03-2007
• leestijd 1 minuten
Staatsbosbeheer gebruikt de beelden die de webcam maakt van de broedende zeearenden in de Oostvaardersplassen ook voor wetenschappelijk onderzoek. Deskundigen proberen zo meer te weten te komen over het gedrag van de dieren en het uitvliegen van het jong.
Uit recent gemaakte beelden blijkt bijvoorbeeld dat het vrouwtje duidelijk onrustiger is dan het mannetje. Een verklaring hiervoor is er niet, aldus Staatsbosbeheer woensdag.
Het mannetje en vrouwtje zitten afwisselend op het ei. Terwijl de een op zoek gaat naar eten, houdt de ander het ei warm. Ook de maartse buien doorbreken de routine op het nest niet. Uit de beelden blijkt eveneens dat het vorig jaar geboren jong zich niet meer dicht bij het nest vertoont, maar nog wel wordt waargenomen in de Oostvaardersplassen.
Bezoekers van de site van Staatsbosbeheer zien wel dat roofvogels broeden maar kunnen niet in het nest kijken. Dat komt omdat de zeearenden hun nest met bijna 50 centimeter hebben verhoogd sinds de webcam is geplaatst, aldus Staatsbosbeheer. Het paar broedt in hetzelfde nest als vorig jaar, maar de dieren hebben het wel flink uitgebouwd. Het is nu een soort kelk die tweeënhalve meter hoog is en aan de bovenkant ook een doorsnee van tweeënhalve meter heeft.
Bron: ANP