Vroege Vogels

Staatsbosbeheer koopt kunstwerk van zwerfstenen

  •  
25-04-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_179683.jpg
Staatsbosbeheer is er in geslaagd een kunstwerk van zwerfstenen aan te kopen. De zwerfstenen worden vrijdag 28 april naar hun nieuwe plek getransporteerd. Ze worden geplaatst op de 'lutje gast' ten zuiden van Lutjegast, aan het begin van het Abel Tasmanpad. Het kunstwerk van Rob Schrefel, dat officieel Compositie in majeur heet, is in de streek al beter bekend onder de naam De Baak.
De Baak staat nu nog aan de rand van een zandafgraving in Exloo. Het kunstwerk is gemaakt van tien grote zwerfstenen die samen bijna veertig ton wegen. Het object is bijna 6,5 meter hoog. Nico Boele van Staatsbosbeheer zag de mogelijkheid om allerlei ontwikkelingen op het gebied van natuur en cultuur in het Westerkwartier met het kunstwerk een 'gezicht' te geven.
Abel Tasman
Het wordt daarnaast letterlijk een baken in het landschap. De plek waar het komt te staan, is het noordelijkste puntje van een uitloper van het Drents Plateau. De mensen woonden hier vroeger op hoge gronden aan de rand van de Lauwerszee. Je kunt het je niet meer voorstellen, maar Lutjegast lag duizend jaar geleden echt aan zee. Bovendien is Abel Tasman, een van de grootste Nederlandse ontdekkingsreizigers, in deze streek geboren.
Zwerfstenen
De Baak is ook een object dat de ontstaansgeschiedenis van de streek kan 'vertellen'. Het landschap in het Westerkwartier is gevormd door de verschillende ijstijden. Ook de vele zwerfstenen die in het gebied worden gevonden, zijn in die perioden vanuit Scandinavië door het kruiend landijs hier naar toe geschoven. Het kunstwerk komt te staan op een circa drie hectare groot terrein dat voorheen gebruikt werd als maïsakker.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.