Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Staatsbosbeheer begint met planten klimaatbestendig bos

19 feb 2020
  •  
leestijd 1 minuten
bomen planten boom_unsplash
Staatsbosbeheer is dinsdag in het Limburgse Sevenum gestart met de aanplant van een nieuw bos. Het is het eerste bosareaal van de in totaal 5000 hectare nieuw bos die de dienst tot 2030 in heel Nederland wil aanplanten. De nieuwe bossen verrijzen voornamelijk op stukken grasland.

Meer bos nodig

Bos levert volgens Staatsbosbeheer een bijdrage aan de beperking van de klimaatverandering, omdat bomen CO2 opnemen en vastleggen. Op dit moment bestaat zo'n 10 procent van heel Nederland uit bos. Dat is in vergelijking met andere landen weinig. Duitsland bestaat voor 30 procent uit bos en in de Scandinavische landen staat nog veel meer bos.
Nederland heeft dringend meer bos nodig, aldus Staatsbosbeheer. Ook al omdat bomenziektes veel schade hebben aangericht in bestaande bossen. Staatsbosbeheer plant in nieuwe bossen nog wel oude soorten als eik en beuk aan, maar ook veel boomsoorten die beter bestand zijn tegen droogte en hitte zoals notenbomen, kers en kastanjes.

Minder bomen kappen

Ook Natuurmonumenten spant zich in voor meer bos in Nederland. Na een ledenraadpleging vorige zomer besloot de natuurbeheerder om zelf minder bomen te kappen. Ook moet elke omgezaagde boom gecompenseerd worden.

Bron: ANP

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.