Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Staatsbosbeheer begint met planten klimaatbestendig bos

19 feb 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
111 keer bekeken
bomen planten boom_unsplash
Staatsbosbeheer is dinsdag in het Limburgse Sevenum gestart met de aanplant van een nieuw bos. Het is het eerste bosareaal van de in totaal 5000 hectare nieuw bos die de dienst tot 2030 in heel Nederland wil aanplanten. De nieuwe bossen verrijzen voornamelijk op stukken grasland.

Meer bos nodig

Bos levert volgens Staatsbosbeheer een bijdrage aan de beperking van de klimaatverandering, omdat bomen CO2 opnemen en vastleggen. Op dit moment bestaat zo'n 10 procent van heel Nederland uit bos. Dat is in vergelijking met andere landen weinig. Duitsland bestaat voor 30 procent uit bos en in de Scandinavische landen staat nog veel meer bos.
Nederland heeft dringend meer bos nodig, aldus Staatsbosbeheer. Ook al omdat bomenziektes veel schade hebben aangericht in bestaande bossen. Staatsbosbeheer plant in nieuwe bossen nog wel oude soorten als eik en beuk aan, maar ook veel boomsoorten die beter bestand zijn tegen droogte en hitte zoals notenbomen, kers en kastanjes.

Minder bomen kappen

Ook Natuurmonumenten spant zich in voor meer bos in Nederland. Na een ledenraadpleging vorige zomer besloot de natuurbeheerder om zelf minder bomen te kappen. Ook moet elke omgezaagde boom gecompenseerd worden.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

schilderes
schilderes20 feb 2020 - 15:36

Voorlopig zie ik Staatsbosbeheer alleen maar kappen.En waar zijn al die bomen die ons beloofd worden als CO2compensatie? Ik zie alleen maar bomen verdwijnen: ik word er ziek van.PLANT BOMEN op elk vrij plekje en op weilanden ! ! ! ! !

annewolf
annewolf19 feb 2020 - 14:02

Dubbel! Hoe meer bos en natuur hoe beter! Maar hoe zit het dan met al de kap die ze zelf uitvoeren? En waarom worden dode bomen weggehaald? Door ze te laten liggen  creëer je voedsel voor insecten en dat is weer fijn voor de vogels.... kringloop...

MarianClaasen
MarianClaasen19 feb 2020 - 13:22

Helaas  is Staatsbosbeheer ook de grootste bomenkapper van het land...

dimphena
dimphena19 feb 2020 - 13:02

goed plan