Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Staatsbosbeheer: 2200 grazers zijn overschot in Oostervaardersplassen

5 nov 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Oostvaardersplassen konik

© Koniks in de Oostvaardersplassen - Fotograaf Mauricevandoorn

Volgens Staatsbosbeheer moet bijna 2200 edelherten, konikpaarden en heckrunderen verwijderen uit de Oostvaardersplassen in Flevoland. De aantallen grote grazers zijn in het afgelopen jaar fors gegroeid, zo laten de tellingen die de gebiedsbeheerder in het najaar vanuit een helikopter en op de grond doet zien.

Van 2400 naar 500 edelherten

Er lopen nu ongeveer 2400 edelherten in het natuurgebied, terwijl er maar ruimte is voor zo'n vijfhonderd dieren, zegt Staatsbosbeheer. Het aantal is zo gegroeid omdat het noodzakelijke afschot door verschillende rechtszaken een hele tijd heeft stilgelegen. Staatsbosbeheer verwacht nu twee winters nodig te hebben om de edelherten op de gewenste stand te krijgen. Er wordt alleen geschoten tussen het eind van de bronstperiode in het najaar en het begin van het broedseizoen in het voorjaar.

Vlees van de edelherten komt in de handel terecht. Dat bleek na de vorige afschotperiode enorm populair te zijn. Staatsbosbeheer wil ook paardenvlees aanbieden voor consumptie, maar de rechter moet donderdagmiddag eerst bepalen of konikpaarden uit de Oostvaardersplassen vervoerd mogen worden naar een slachterij. Als de rechter dat verbiedt, moeten ongeveer 240 paarden in het natuurgebied worden gedood.

Krijgen de konikspaarden een paspoort?


De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) besluit donderdagmiddag of konikpaarden uit de Oostvaardersplassen een paspoort kunnen krijgen. Paarden hebben een paspoort nodig om vervoerd te mogen worden. Als gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer geen paspoorten voor de konikpaarden kan aanvragen, kunnen de dieren niet naar de slacht worden gebracht.

Voor het eerst is het ook nodig om runderen uit de Oostvaardersplassen te halen. Zo'n veertig dieren worden afgeschoten. Deze runderen gaan naar een destructiebedrijf, want de heckrunderen staan niet geregistreerd als vleeskoeien.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema5 nov 2020 - 11:50

mooie foto