Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Staartje plantenseizoen

  •  
17-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bloei.jpg

© dotterbloem

Het bloeiseizoen van de planten zit er op voor dit jaar. De eerste nachtvorst markeert de overgang naar de winterperiode. Die zullen de meeste plantensoorten vooral ondergronds doorbrengen. Toch worden we zo laat in het jaar nog af en toe verrast doordat er ‘iets moois opbloeit’.
Temperatuurval
Het weer leek daar vorige week ook op in te spelen. Een flinke temperatuurval en dagen met buien en miezerregen. Maar het weekend bracht mooi weer en wie er op uittrok werd hier en daar getrakteerd op een bloeiende verrassing. Want niet alleen blijken notoire doorbloeiers als gewoon duizendblad, rode klaver, madeliefje en diverse kruiskruiden, het altijd weer lang uit te zingen. Nee, ook een typische lentebloeier als gewone dotterbloem werd hier en daar in bloei gesignaleerd.
Dotterbloem
Opmerkelijk zeker, maar uitzonderlijk niet. Van dotterbloem en andere soorten is bekend dat ze in het najaar op beperkte schaal opnieuw in bloei kunnen komen. Altijd weer een gek gezicht, omdat je zo’n soort terecht vooral met het voorjaar associeert. En dit jaar wellicht extra laat, nu we door de koele, natte zomer en de late nazomer een extra lang groeiseizoen hebben.
De incidentele opleving kan helaas niet verhoeden dat het plantenseizoen ten einde raakt. We kunnen er nog even van genieten, maar dan is het wachten op een nieuw plantenseizoen.
Bron: Natuurbericht.nl
Tekst en foto: Wout van der Slikke, FLORON

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.