Vroege Vogels

Zonnebloemen en maïs tussen de Rotterdamse flats

  •  
16-04-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_269611.jpg
Braakliggende terreinen in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet veranderen deze zomer tot mediterrane akkers. Tussen de woonblokken komen zonnebloemen en maïsvelden. Iedere inwoner uit de wijk mag meehelpen de gewassen te telen.
Met het project speelt de initiatiefnemer, stedenbouwkundige en kunstenaar Ton Matton, in op de klimaatverandering. Het kennisinstituut Alterra van de Universiteit Wageningen haakt op het initiatief in voor onderzoek. Woningcorporatie Woonbron stelt de ruimte, die vrijkwam na de sloop van flats, beschikbaar.
Matton zei maandag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf dat hij hoopt dat mensen steeds meer 'zelfverzorgend' zullen worden. Dat Nederlanders zullen eten van eigen kippen, van eigen eieren en uit de eigen voortuin. In Hoogvliet mag iedereen van de akkers profiteren.
Alterra gaat bekijken hoe een stad in zijn voedsel zelfvoorzienend kan zijn. Volgens Wim Timmermans van het instituut heeft het project ook een cultureel aspect. Allochtonen houden vaker volkstuinen om eigen voedsel te verbouwen.
Verder wil Matton onderzoeken welke gewassen in de stad kunnen groeien nu het klimaat verandert. Alterra grijpt de kans aan om deze zomer op lokaal niveau debatten te voeren over de klimaatverandering. ,,Dit is voor veel mensen een abstract gegeven. Door dit project maak je het tastbaar.''
Het project begint op 16 mei.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.