Vroege Vogels

Sproeiverbod in diverse delen van Nederland

  •  
04-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
358 keer bekeken
  •  
sproeien

© Fotograaf: JohndeGrooth

Diverse waterschappen in Nederland verbieden de komende dagen het gebruik van oppervlaktewater uit beken, sloten en kanalen.
Waterschap Vallei en Veluwe heeft vanaf woensdag een verbod ingesteld. Waterschap Brabantse Delta heeft hetzelfde gedaan voor de zandgronden rond Tilburg, Breda en Bergen op Zoom. Het Waterschap Limburg stelt vrijdag vanaf 12.00 uur een verbod in op het gebruik van water uit beken en sloten. Het verbod geldt tot het moment dat de waterafvoer van de beken weer op niveau is en uiterlijk tot 1 oktober. Het sproeien van tuinen vanuit beken en sloten is verboden. Hetzelfde geldt voor het beregenen van sportvelden
Het verbod is volgens de schappen nodig omdat het waterpeil snel zakt door verdamping en een tekort aan regen. In een aantal beken staat het water alweer helemaal stil. Dat zorgt voor schade aan oevers, flora en fauna.
De zandgronden van Vallei en Veluwe en in West-Brabant behoorden vorige zomer tot de droogste gebieden van Nederland. Daardoor stond het grondwater aan het begin van het groeiseizoen dit voorjaar al te laag, terwijl er ook weinig water in de sloten en kanalen stond. Het sproeiverbod moet ervoor zorgen dat het grondwater niet nog verder wegzakt.
Het sproeiverbod geldt voor onbepaalde tijd. Op de Veluwe geldt het verbod niet voor stroken landbouwgrond direct langs Rijn, IJssel en de Randmeren.
Bron: ANP

Meer over:

sproeiverbod
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.