Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sprinkhanentrainer

  •  
25-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wrattenbijter_02.jpg
Zeker vier soorten sprinkhanen worden ernstig bedreigd in hun voortbestaan in Nederland. Het gaat om de zadelsprinkhaan, wrattenbijter, kleine wrattenbijter en het bosdoorntje. In Europa, waar vele honderden soorten voorkomen, zijn er nog veel meer bedreigd.
Bescherming
Slechts enkelen worden goed beschermd en staan op de Rode Lijst van het International Union for Conservation of Nature (IUCN). En daar moet verandering in komen, vindt sprinkhanenkenner Baudewijn Odé. Onlangs werd hij de eerste Nederlandse Rode Lijst trainer bij het IUCN. Daarmee kan hij nieuwe Europees bedreigde soorten aan de lijst toevoegen, zodat ze in de toekomst hopelijk beter worden beschermd. Ook geeft hij trainingen over de bedreigde sprinkhanen.
Dwaalgasten
In Nederland komen een kleine 50 soorten krekels en sprinkhanen voor. Een aantal sprinkhanen en krekels in ons land is niet inheems maar komt sporadisch voor als dwaalgast. Een voorbeeld is de op de boomsprinkhaan gelijkende zuidelijke boomsprinkhaan, die eigenlijk in zuidelijk Europa leeft. De laatste tientallen jaren zijn diverse nieuwe soorten in ons land opgedoken, meestal als gevolg van de hogere temperaturen. Voorbeelden hiervan zijn het zuidelijk spitskopje, de sikkelsprinkhaan, de lichtgroene sabelsprinkhaan en de zuidelijke boomsprinkhaan.
Zondag zal Baudewijn Odé ook inventariseren welke soorten voorkomen bij en rond Stadzigt.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor