Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Springende karpers maken Amerikanen gek

  •  
21-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
340 keer bekeken
  •  
silvercarpjumping.jpg

© Foto: Asian Carp Regional Coordinating Committee (CC)

Toen enkele weken geleden het filmpje opdook van Amerikaanse roeiers die ‘aangevallen’ werden door karpers, laaide er in de Verenigde Staten weer een langlopende discussie op: wat te doen met de Aziatische karpersoorten die hele ecosystemen in de Verenigde Staten verstoren?
Stressreactie
De vissen in het filmpje zijn niet direct te herkennen, maar het moet gaan om de zilverkarper ( Hypophthalmichthys molitrix ) of de verwante soort Hypophthalmichthys harmandi . Dit zijn de enige soorten waarvan bekend is dat ze regelmatig springen. Het springen is een stress- of ontsnappingsreactie, mogelijk veroorzaakt door de peddels die in het water klappen, zegt Gert Flik, hoogleraar Organismale dierfysiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen tegen NPO Journalistiek . Ook door andere verstoringen in het water kunnen de Aziatische karpers van schrik uit het water springen, zoals een buitenboordmotor.
Gemiddeld worden de invasieve Aziatische karpersoorten zo’n 15 tot 20 kilo, maar er zijn uitschieters bekend van bijna 2 meter lang en ruim 50 kilogram zwaar. Er zijn meerdere gevallen bekend van verwondingen door uit het water springende zilverkarpers .
Consumptievis consumeert ecosysteem
In de jaren zeventig werden verschillende Aziatische karpersoorten geïmporteerd uit China en Vietnam om te kweken als voedsel. Onder meer de zilverkarper, grootkopkarper ( Hypophthalmichthys nobilis ) en graskarper ( Ctenopharyngodon idella ) komen nu nog in grote aantallen voor in Amerikaanse meren, en dreigen ecosystemen te ontwrichten. Indamming, het voorkomen van verspreiding lijkt de enige manier om de soorten tegen te houden.
Massamoord
Onder meer ingenieurs van het Amerikaanse leger houden zich bezig met de kwestie ‘Aziatische karpers’. Sinds de jaren tachtig is van alles geprobeerd. Van commerciële visvangst tot het gebruik van retonine, een speciaal visvergif. Na de inzet van retonine sprak de Chicago Tribune van de grootste vismoord in de Amerikaanse geschiedenis .
Resultaten
Kroeskarper ( Carassius carassius ) en zwarte karper ( Mylopharyngodon piceus ) lijkt wel effectief te zijn bestreden in de Verenigde Staten. De soorten planten zich niet of nauwelijks meer voort en worden nog maar weinig gezien.
Goudvis
Een bijzondere Aziatische karper is de goudvis ( Carassius auratus ). Deze kwam niet voor de consumptie naar de VS, maar wordt veel als huisdier gehouden. Ook deze soort kan in het wild grote schade aanrichten, zoals onlangs bleek in een meer in Colorado.
Bron: Asian Carp Regional Coordinating Committee 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.