Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Spreeuwenzwermen, fascinerend en hypnotiserend

24 jan 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
435 keer bekeken
Van verschillende filmers kregen we zwermen van spreeuwen opgestuurd. We kunnen ons voorstellen dat als je zo’n formatie tegenkomt, je wel moet stoppen om te kijken. In de werkelijkheid zal het nog veel mooier zijn geweest, maar op ons werkt zo’n filmpje al licht hypnotiserend.

Waarom dansen spreeuwen?

Er is veel onderzoek gedaan naar de bewegingen binnen een spreeuwenzwerm. Bioloog prof. dr. Charlotte ­Hemelrijk van de Rijksuniversiteit Groningen stelt dat bewegingen binnen een zwerm ontstaan door eenvoudige gedragsregels.

Vliegen in een grote groep biedt bescherming tegen roofvogels. Als ze bij elkaar komen vlak voor het slapen gaan, zijn ze te opgewonden om te gaan slapen.

Ze vliegen dan allemaal met een contante snelheid van 36 km/u en botsen daarom bijna nooit. Belangrijk om te weten is dat Hemelrijk er vanuit gaat dat er geen leider is in een spreeuwenzwerm. Een spreeuw let alleen op de zeven vogels om zich heen, en daardoor verplaatst een beweging zich wat vertraagd door de zwerm.

Als door toeval een spreeuw naar links helt, zullen de spreeuwen daar omheen zich allemaal razendsnel aanpassen en draait ineens de hele zwerm. Soms verdikt zo’n zwerm zich plots om daarna weer uit elkaar te waaieren.

Maar er zullen nog meer factoren een rol spelen in het ontstaan van dit soort fascinerende zwermen en dat zal meer onderzoek uitwijzen.

Bron: Plusonline

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

LidideBoer
LidideBoer27 jan 2020 - 14:37

prachtig!!zelf ook veel gefilmd bij ons in de polder maar ik heb ze dit jaar NIET gezien,jammer