Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Spreeuwen ringen

  •  
08-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
139 keer bekeken
  •  
spreeuw-groot-1.jpg
Vroege Vogels kreeg vorig jaar een nestkast met daarin een camera om tijdens het jaar van de spreeuw het broedproces van de vogel in de gaten te houden. Helaas, bij ons was het hele jaar geen spreeuw te zien. In februari hebben we een nieuwe poging gewaagd, de kast opgehangen en nu met succes! Een spreeuwenpaar is er in komen broeden. Afgelopen weekend werden minstens drie kuikens geboren. Zondag gaan we met Pascal Gijsen (officiele ringer van o.a. het Naardermeer) de ladder op om de kuikens te ringen.
Al jaren behoort de spreeuw tot de meest algemene soorten ter wereld, in Nederland neemt de soort sterk in aantal af. De oorzaken van de achteruitgang zijn nog niet goed bekend. Daarom riepen SOVON en Vogelbescherming 2014 uit tot het Jaar van de Spreeuw . Zo’n 100 Nederlanders kregen net als Vroege Vogels zo’n nestkast. Ook in 2015 zal de spreeuw vol in de aandacht staan. 
De spreeuwenstand gaat vanaf eind jaren zeventig achteruit. Over de periode 1984-2012 is de broedpopulatie in Nederland zelfs met gemiddeld 4% per jaar afgenomen. Daardoor resteert momenteel minder dan 40% van de populatie van medio jaren tachtig. In de laatste tien jaar is de negatieve trend wat afgezwakt, maar bedraagt nog steeds meer dan 2% per jaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.