Vroege Vogels

Spreeuw het meest gezien

  •  
03-10-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_140592.jpg
De spreeuw laat zich van alle vogels in Nederland het meest zien. Van de 331.714 vogels, die vogelliefhebbers afgelopen weekeinde telden, waren 166.850 spreeuwen. Zangvogels als de vink en de graspieper lieten zich door het druilerige weer veel minder zien.
In totaal registreerden de tellers van meer dan honderd vogelwerkgroepen 196 verschillende soorten vogels, maakte Vogelbescherming Nederland maandag bekend. De spreeuw voert in geteld aantal de toptien van de vogeltelling EuroBirdwatch aan, gevolgd door de kievit (21.562) en de grauwe gans (14.539).
Het weer speelde een belangrijke rol bij de telling. De zangvogels lieten zich door de regen minder zien dan vorig jaar, toen de zon scheen, aldus de Vogelbescherming. De kustvogels lieten zich hierdoor niet hinderen: vogelaars registreerden bijvoorbeeld 270 jan van genten.
Naast de reguliere vogels voor Nederland zagen de vogelliefhebbers ook enkele bijzondere soorten als de visarend, de zwarte ibis en de zeldzame reiger, de kwak.
De wereldwijde vogelbeschermingsorganisatie BirdLife International organiseerde de telling, waaraan 34 landen in Europa meededen. De organisaties gebruiken de gegevens van de tellingen voor (nieuwe) beschermingsprogramma's.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.