Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Spreeuw doet kat en hond na

  •  
16-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8676 keer bekeken
  •  
spreeuw_22.jpg

© Fotograaf: kanjer

Wie denkt vogels op hun zang goed te kunnen herkennen komt soms bedrogen uit: sommige vogelsoorten kunnen andere soorten zó goed imiteren dat ze niet van echt te onderscheiden zijn. En er zijn vogels die ook andere geluiden feilloos na kunnen doen. Eén van die meester-imitatoren is de spreeuw. 
Joost van Bruggen

Joost van Bruggen

© Henny Radstaak

Vogelzangdeskundige Joost van Bruggen van Sovon Vogelonderzoek Nederland kwam een opname tegen die ecoloog James Lidster maakte, waarin je een spreeuw in een minuut tijd zeker 11 verschillende andere soorten hoort nadoen. En niet alleen andere vogelsoorten, zoals de kievit en buizerd, maar zelfs het gemiauw van een kat en een perfecte blaffende hond doet deze spreeuw na. En: het geluid van een auto-alarm!

Geen lippen

“Natuurlijk hoor je wel dat het geen echte hond is”, verklaart Joost van Bruggen. “Deze spreeuw is overduidelijk niet opgegroeid in een bos, maar in een stad of een dorp. Daar heeft hij zijn geluiden geleerd. Dat is het leuke, dat je aan een vogel kan horen waar hij geweest is. Behalve een auto-alarm doet deze spreeuw ook nog een kwakende groene kikker na”. Bijzonder dat die geluiden uit de keel van een vogel komen.

Vogels hebben geen stembanden maar een syrinx, waarmee een vogel meerdere geluiden tegelijkertijd kan maken. “Dat is blijkbaar zo’n ontwikkeld orgaan dat een vogel al die tonen kan maken. Je zou zeggen dat je lippen nodig hebt om geluiden na te doen, maar als je een syrinx zou hebben, heb je helemaal geen lippen nodig”, zegt Joost van Bruggen.

Meer over:

spreeuw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.