Vroege Vogels

'Spreek supermarkt aan op voedselverspilling'

  •  
16-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tomaat_03.jpg
Supermarkten moeten, als het aan Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) ligt, worden verplicht om bekend te maken hoeveel voedsel zij weggooien. Klaver doet dat voorstel in de initiatiefwet die hij woensdag, op Wereldvoedseldag, indient.
Honger
Volgens het Kamerlid is het hoog tijd dat er actie wordt ondernomen om de verspilling van voedsel terug te dringen. Zijn wetsvoorstel kan een eerste stap zijn, denkt hij. ,,Bijna 1 miljard mensen op de wereld lijden honger, maar tegelijkertijd gooien we een derde van al ons eten weg.’’
Bewuster
Klaver denkt dat supermarkten meer inzicht krijgen en bewuster worden van hun inkoopgedrag en verspilling als ze moeten aangeven hoeveel en welk voedsel ze weggooien. Ook biedt het consumenten de mogelijkheid om supermarkten te kunnen beoordelen. ,,Als een supermarkt eten weggooit, is dat niet alleen zonde van het eten. Het is ook CO2-uitstoot die bij de bewerking, verpakking en het transport van al dat eten voor niets is geweest. Transparantie is de eerste stap op weg naar bewustwording en het terugdringen van voedselverspilling’’, meent Klaver.
Naïef
In een reactie zegt een woordvoerster van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dat ze het idee van Klaver nogal naïef vindt. ,,Supermarkten zijn geavanceerde bedrijven, met systemen om de inkoop zo scherp mogelijk te regelen. We weten heel goed wat we inkopen en wat we weggooien'', stelt ze. ,,Het is niet zo dat we dat op de achterkant van een sigarendoosje uitrekenen.''
Schuld bij de verkeerde
Volgens het CBL is de consument degene die verreweg het meeste weggooit en is het pleidooi van Klaver dus aan de verkeerde gericht. ,,De marges bij supermarkten zijn zo klein dat er heel scherp op de kosten gelet worden. Producten weggooien betekent kosten maken, dat proberen we te voorkomen. Klaver moet maar eens komen kijken hoe het bij de supermarkt werkt'', zei de woordvoerster woensdag.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.