Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Sprankje hoop voor de vuursalamander

12 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
vuursalamander_Jelger_Herder.jpg

© Fotograaf: Jelger Herder

In 2008 brak een onbekende ziekte uit onder de al zo kleine populatie vuursalamanders. RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) startte een grootscheeps onderzoek en vond na enkele jaren onderzoek de boosdoener : een nieuwe schimmelziekte Batrachochytrium salamandrivorans genoemd. In 2012 werden een grote groep vuursalamanders uit Zuid-Limburg opgevangen om de populatie veilig te stellen. 

Onderzoek

Nader onderzoek door onder andere onderzoekers van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent, RAVON, het Amphibian Evolution Lab van de Vrije Universiteit Brussel en Imperial College London zal nu verder moeten uitwijzen waar deze schimmel vandaan komt, hoe ver hij verspreid is, hoe kwetsbaar andere amfibiesoorten zijn en wanneer de kust weer veilig is.

Sprankje hoop

In 2016 werd in het Nederlandse leefgebied van de vuursalamanders voor het eerst de dodelijke schimmel niet aangetroffen. Dat geeft hoop. "Maar het is nog even afwachten", aldus Annemarieke Spitzen van RAVON. Op z'n minst moet ook dit jaar de schimmel niet aangetroffen worden voordat er kan worden gedacht aan het terugplaatsen van de dieren in gevangenschap.
De vuursalamander ( Salamandra salamandra ) is een grote (20 cm), exotisch uitziende, geel-zwarte landsalamander die vrij algemeen voorkomt in Europa. In Nederland komt een iets kleinere (15 cm) ondersoort ( Salamandra salamandra terrestris ) voor in de hellingbossen van Zuid-Limburg.

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.