Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sportzomer: de beste renner

  •  
12-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Voor de laatste keer deze zomer staat Radio 1 vanaf tien uur helemaal in het teken van de sport. Dus hoor je ook voor het laatst onze speciale sportmedewerker Mart Smeets:
Het is de ook de laatste dag van de Olympische Spelen, maar dat is altijd een hele mooie. Want vandaag is er niet alleen de sluitingsceremonie met veel bombast, vuurwerk, dans en spektakel, maar ook: de marathon van de mannen! De 42 kilometer en 195 meter. Dan zijn de matadoren van de lange afstand aan de beurt.
In Engelstalige landen heten zij de roadrunners, de renners die met hun sportschoenen het asfalt geselen. Met een onwaarschijnlijke snelheid van meer dan twintig kilometer per uur lopen ze vanaf The Mall een paar keer een mooie ronde via allerlei mooie plekken in London. Langs The Tower, The Theems, St. Paul’s Cathedral en Trafalgar Square naar de finish weer op The Mall Een krachtproef van meer dan twee uur.
De kampioen roadrunner doet jammer genoeg niet mee vanmiddag, die is achtergebleven in de woestijnen van California, New Mexico en Arizona. Deze kampioen haalt hardlopend een maximum snelheid van 42 kilometer per uur, snel genoeg om de marathon in precies 1 uur te voltooien. Twee keer zo snel als wereldrecordhouder Patrick Makau. Die snelle loper heet Geococcyx californianus, geen Ethiopiër of Keniaan, maar een Noord-Amerikaan.
Geococcyx heeft als Engelse naam The Greater Roadrunner en zijn Nederlandse naam is de Grote Renkoekoek. Jawel het is een vogel en hij vliegt niet zo goed, wat gek is voor een vogel, maar hij rent als de beste. Hoewel hij in Nederland niet voorkomt kennen we hem wel uit tekenfilms waarin hij altijd rennend ontsnapt aan de coyote. En dan roept ‘ie ‘miep-miep’. Met tweeënveertig kilometer per uur! Miep-miep...
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.