De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) gaat bij de Raad van State in beroep tegen het besluit van Zeeland om staalslakken in Nationaal Park de Oosterschelde te laten storten. De provincie verleende Rijkswaterstaat een vergunning om op meerdere plekken dit restproduct van hoogovens te storten als onderdeel van oeverversterking. De duikers menen dat door dit besluit het onderwaterleven ernstig gevaar loopt.
Veiligheid van bewoners staat natuurlijk altijd voorop, maar versterking van de oevers hoeft niet meteen een strop voor het leven onder water te betekenen, deelde NOB-voorzitter Jack de Vries donderdag mee. De slakken bevatten zware metalen en andere schadelijke stoffen, die naar de mening van de NOB het gebied kunnen verwoesten.
De duikersvereniging stelt voor breuksteen, een natuurlijk materiaal, over de staalslakken te storten. Daardoor zal het onderwaterleven sneller en vollediger herstellen. Kreeften bijvoorbeeld vinden tussen de grote brokken breuksteen een schuilplek en zullen dus terugkomen naar de Oosterschelde, aldus De Vries. Dat stelt de duikers dan weer in staat ,,mooie duiken" te kunnen blijven maken.
Breuksteen werd vroeger als bouwmateriaal gebruikt en tegenwoordig onder meer toegepast als dijkverzwaring. De zeewering van de Tweede Maasvlakte bijvoorbeeld wordt opgetrokken uit breuksteen die uit Noorwegen wordt geïmporteerd.