Sporenzoeker
• 01-11-2007
• leestijd 2 minuten
Nederland is een paddenstoelensoort rijker. In natuurgebied Horsterwold (Flevoland) van Staatsbosbeheer is voor het eerst het vertakt kroonknotsje (Artomyces pyxidatus) aangetroffen. Het is een zeer zeldzame paddenstoel, die in buurlanden België en Duitsland amper voorkomt.
De paddenstoel lijkt op een koraalzwam, heeft een wit/beige/roze kleur, is ongeveer 10 bij 10 cm groot en groeit op een dode liggende populierenstam.
De ontdekker van de paddenstoel is natuurfotograaf Cees Klomp, in het dagelijks leven beheerder van het Biologisch Centrum Het Koetshuis in Barneveld. Cees Klomp en Jan Hietbrink ontdekten vorig jaar november de bijzondere paddenstoel.
Omdat niet direct duidelijk was om welke soort het ging, ging Klomp gemiddeld twee keer per maand bij de paddenstoel kijken. Eerst dacht men dat het om de rechte koraalzwam of de anijskoraalzwam ging.
Hij zette de foto's van de paddenstoel op de internetsite
www.nederpix.nl, waarop mycoloog/bosecoloog Gerrit Jan Keizer de koraalzwam van foto herkende en nader onderzoek deed naar de paddenstoelensoort.
Het Horsterwold in Zeewolde is het grootste loofbos van Nederland, met veel verschillende grondsoorten en een grote rijkdom aan plantensoorten. Hierdoor voelen veel paddenstoelen zich hier thuis.
Intussen is de Nederlandse naam van de soort gewijzigd in Kroontjesknotszwam, een naam die al eerder in België gegeven blijkt te zijn.
Mycoloog Gerrit Jan Keizer, die Artomyces pyxidatus in juli van dit jaar van foto herkende en vervolgens op 1 oktober 2007 op locatie identificeerde, stond aan de wieg van het eerste als zodanig gedetermineerde exemplaar, waarvan een bewijscollectie in zijn herbarium werd opgenomen.