Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Spoorzoeken in de winter: ingeklemde nootjes

  •  
16-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
beukennootjes

© Fotograaf: Jeannette Parramore

Bij diersporen kijken we al gauw naar de bodem, maar wie goed om zich heen kijkt kan van alles ontdekken. Beukennootjes in boombasten bijvoorbeeld, van boomklevers die zo een wintervoorraad aanleggen. Sporenzoeker Jeroen Kloppenburg zoekt in natuurgebied Planken Wambuis naar verse diersporen.

Ingeklemde nootjes

Boomklevers zoeken elke keer opnieuw een plekje op een boom met grove bast om een noot vast te klemmen. Op dezelfde boom zijn dan vaak de resten van meerdere noten te vinden. Soms zitten geschikte spleten zelfs helemaal vol. Spechten daarentegen gebruiken dezelfde plek op een boom, en verwijderen de noot en bijvoorbeeld dennenappels vaak na het openen.
Timmerende boomklever gefilmd door Peter van Rossum
Net als spechten klemmen boomklevers dennenkegels in de grove bast van bomen. Zo kunnen ze bij de zaden komen die achter de schildjes liggen. Deze zijn te onderscheiden van kegels bewerkt door spechten doordat bij boomklevers de schildjes niet geheel kapot gehakt zijn. Ook zijn de kegels die zijn vastgeklemd door boomklevers veel kleiner.

Meer over:

spoorzoeken
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.