Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Spoorzoeken in de winter: ingeklemde nootjes

16 feb 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
beukennootjes

© Fotograaf: Jeannette Parramore

Bij diersporen kijken we al gauw naar de bodem, maar wie goed om zich heen kijkt kan van alles ontdekken. Beukennootjes in boombasten bijvoorbeeld, van boomklevers die zo een wintervoorraad aanleggen. Sporenzoeker Jeroen Kloppenburg zoekt in natuurgebied Planken Wambuis naar verse diersporen.

Ingeklemde nootjes

Boomklevers zoeken elke keer opnieuw een plekje op een boom met grove bast om een noot vast te klemmen. Op dezelfde boom zijn dan vaak de resten van meerdere noten te vinden. Soms zitten geschikte spleten zelfs helemaal vol. Spechten daarentegen gebruiken dezelfde plek op een boom, en verwijderen de noot en bijvoorbeeld dennenappels vaak na het openen.
Timmerende boomklever gefilmd door Peter van Rossum
Net als spechten klemmen boomklevers dennenkegels in de grove bast van bomen. Zo kunnen ze bij de zaden komen die achter de schildjes liggen. Deze zijn te onderscheiden van kegels bewerkt door spechten doordat bij boomklevers de schildjes niet geheel kapot gehakt zijn. Ook zijn de kegels die zijn vastgeklemd door boomklevers veel kleiner.

Meer over:

spoorzoeken

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar