NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Spoorsector in 2050 volledig CO2-neutraal'

27 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
spreeuw_trein.jpg

© Spreeuw pikt de insecten van de voorkant van de trein. Fotograaf: ariecb

De complete spoorsector zal in 2050 helemaal CO2-neutraal zijn. De gebruikte stroom wordt dan opgewekt door alternatieve energiebronnen waarbij geen kooldioxide vrijkomt. Dat staat in een plan dat de spoorbedrijven zaterdag overhandigen aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur). Dat gebeurt in de 'Train to Paris', waarmee Dijksma en andere onderhandelaars vanuit Rotterdam naar de VN-klimaattop in Parijs reizen.
Remenergie
De vergroening van het spoor is al aan de gang, meldt de NS. In 2018 zullen de treinen alleen nog maar rijden op groene stroom. Ook worden ze ook zuiniger met energie en wordt meer remenergie, die vrijkomt bij het remmen, nuttig hergebruikt.
De spoorsector bestaat behalve uit de NS uit ProRail, Arriva, Syntus, Transdev (Veolia) en goederenvervoerder DB Schenker.
Meer groene beloftes
Andere grote bedrijven, zoals ABN Amro, KPN, Achmea en Unilever, beloven hun steentje bij te dragen door hun woon-werkverkeer en zakelijke kilometers te vergroenen. Ze gaan werknemers stimuleren meer te reizen met de trein, de fiets of de elektrische auto.
Komende zondag veel aandacht voor de Klimaattop in onze uitzending .
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.