Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Spinnen om van te houden

  •  
27-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
721 keer bekeken
  •  
Gewone_huispin_verkleind__Jinze_Noordijk_.jpg
Spinnen zijn een algemeen verschijnsel in huis en tuin. En dat is maar goed ook want ze verorberen allerlei andere onvermijdbare medebewoners. Stekende muggen, hongerige tapijtkevers, zoemende bromvliegen, kledingetende motten, rietdakknagende stofluizen, irritante fruitvliegjes en behangaantastende papiervisjes, om er maar een paar te noemen. Dankzij de spinnen hebben wij van deze diertjes een stuk minder last. Daarom een mini-serie over dit onmisbare huisdier.
Als je goed gaat kijken ontdek je al snel twintig tot dertig soorten in je directe omgeving. Omdat er zoveel van zijn spelen spinnen een zeer nuttige rol in ecosystemen. Ze eten heel veel kleine dieren op. Zelf worden ze verorberd door vogels, vleermuizen, wespen en andere grote insecten.. We weten niet hoe de wereld er zonder spinnen uit zal zien, maar het zal er voor de mens zeker niet leuker door worden.
Nummer een in de serie: de Gewone huisspin (Tegenaria atrica).
Het kan even schrikken zijn als je deze spin opeens tegen het lijf loopt. Er zijn verschillende huisspinsoorten en het zijn de grootste spinnen van ons land. Met name de mannetjes, die inclusief hun zeer lange poten wel de tien centimeter kunnen halen. De spinnen zijn bruin van kleur met vaak donkere bruine vlekken. De poten lijken erg behaard, maar dat komt door de grootte van de spin: hierdoor lijken er veel?en lange haren te zijn. Ook kleinere spinnen zijn vaak zo behaard.
We zullen aan deze dieren moeten wennen, want huisspinnen komen in alle huizen en gebouwen voor. Gewoonlijk maken ze een vlak web in een stil hoekje en is niemand zich bewust van deze medebewoner. Geregeld gaan de spinnen echter aan de wandel om prooien, een partner of een nieuwe woonplek te zoeken. De kans op een ontmoeting is dan groot, bijvoorbeeld als ze vast komen te zitten in de badkuip, wc pot  of gootsteen. In tegenstelling tot veel andere soorten, zijn huisspin- nen wel gezellige partners: het mannetje leeft na de paring een paar weken samen met het vrouwtje tot hij sterft. Hierna wordt hij dan alsnog door haar opgegeten. Opgeruimd staat netjes.
Jinze Noordijk EIS
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor