Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Spinder' wint Jan Wolkers Prijs 2013

  •  
27-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
258 keer bekeken
  •  
spinder2.jpg
Texel, 27 oktober - De eerste Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek is in het radioprogramma Vroege Vogels uitgereikt aan Simon van der Geest. De vijfendertig jarige auteur heeft met zijn spannende jeugdboek ‘Spinder’ het meest bekroonde boek van het jaar, want begin van de maand oktober won hij er ook al een Gouden Griffel voor. Op Texel kreeg Van der Geest de prijs uitgereikt door jurylid Karina Wolkers: 5000 euro en een origineel literair portret gemaakt door Siegfried Woldhek.
Er dongen  ruim 180 boeken mee naar de prijs die een initiatief is van Wereld Natuur Fonds, Vroege Vogels en de Volkskrant. De jury was aangenaam verrast door de variatie in genres: wetenschappelijke uitgaven, fotoboeken, poëzie, romans, fictie, veldgidsen en kinderboeken, alles was vertegenwoordigd en de kwaliteit was onverwacht hoog. Dat maakte het kiezen van vijf nominaties moeilijk, maar na de samenstelling van de shortlist bereikte de jury opvallend snel overeenstemming over de winnaar. ‘Spinder’ werd binnen een paar uur unaniem gekozen.
Even ontstond er nog twijfel toen ‘Spinder’ onlangs die Gouden Griffel ontving voor het beste jeugdboek. “Moeten we onze mening nu herzien en toch één van de andere genomineerden naar voren schuiven? Natuurlijk niet. Simon van der Geest ontving de prijs voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, en daarbij speelde de beschreven natuur maar een bijrol.”
Voor deze jury gold Van der Geests natuurliefde als belangrijkste criterium. ‘Spinder’ is een verrassend, prachtig geschreven en spannend dagboek van de jongen Hidde, die met zijn broer Jeppe een slopende oorlog voert om een verborgen kelder waarin Hidde met de bijnaam Spinder, zijn insectenverzameling houdt.
De vier genomineerden die het niet haalden zijn ex auquo op de tweede plaats geëindigd: Verlangen naar hazelworm van Koos van Zomeren, Mijn roofvogels van Rob Bijlsma, Wanhoop nooit aan vooruitgang - brieven van Jac. P. Thijsse verzameld door Marga Coesèl, De Bijen van Nederland door Theo Peeters e.a.
Jury: Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant), Johan van de Gronden (Wereld Natuur Fonds) en Joost Huijsing (Vroege Vogels).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.