Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Speurhonden tegen wildsmokkel

26 sep 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
162 keer bekeken
  •  
Wesly met Boris
Het International Fund for Animal Welfare zet een nieuw wapen in tegen de smokkel van bedreigde dieren: speurhonden. “Boris kan zelfs in een pakhuis vol hondenvoer één schub van een schubdier tussen de dozen ruiken!”

De geur van schubben

De demonstratie is ronduit indrukwekkend. Wanneer trainer Wesley Visscher zijn labrador Boris aan een lange lijn langs hoge stellingen vol hondenvoer leidt, blijft de hond ineens stokstijf staan bij een stapel dozen. En inderdaad: daar ligt tussen het karton een verfrollertje dat een tijdje in een emmer met schubben van een schubdier heeft gezeten. “Een hond heeft maar een paar moleculen in zijn neus nodig om een bepaalde geur te herkennen”, legt Wesley uit.

Van olifant tot schildpad

“Getrainde speurhonden kunnen ongeveer 15 verschillende geuren tegelijk herkennen”, vertelt Wesley, “van schubdieren, olifanten ivoor tot jaguarhuiden. Maar als wij ergens komen waar bijvoorbeeld ineens blijkt dat schildpadden worden gesmokkeld, dan kunnen we een hond binnen twee dagen ook zo’n nieuwe geur leren herkennen.”
"Getrainde speurhonden kunnen 15 verschillende geuren herkennen"
Wesley Visscher, Scent Imprint
Boris

Roofdierhuiden

Boris staat op het punt naar Zuid-Amerika te vertrekken, waar hij ingezet zal worden om illegale uitvoer van roofdierhuiden op te sporen. “En niet alleen de hond is getraind, we leiden ook een hondengeleider op”, vertelt Wesley. “Het gaat om het team van hond en geleider.”

Honden welfare

“Als IFAW staan we niet alleen voor het welzijn van bedreigde dieren”, zegt ook campagneleider Rikkert Reijnen. “In Afrika stuitten we ooit op een vergelijkbaar project, waarbij speurhonden uit Zuid-Afrika onder erbarmelijke omstandigheden, zonder begeleiding in een kennel waren gedumpt. De lokale douanemensen waren bang voor de herders, dus dat project was compleet mislukt. Wij hebben die dieren toen opgevangen en opgelapt.”
Rikkert Reijnen snuift

Tophonden …

“Honden zijn ongeëvenaard in het ruiken van de geringste geursporen”, benadrukt trainer Wesley. “Er bestaan ook wel elektronische apparaatjes die geuren kunnen detecteren, maar daar kleven toch ook weer nadelen aan. We komen bijvoorbeeld ook wel in landen waar dure scanners staan, maar die gaan vaak binnen de kortste keren kapot."

... en topcriminelen

In de handel in (onderdelen van) bedreigde dieren gaan wereldwijd vele miljarden om. Het staat zelfs in de top-vier van criminele activiteiten, na de handel in drugs, mensen en wapens. “Met hulp van deze speurhondenteams hopen we daar een verschil in te maken”, aldus Reijnen van het IFAW.

Meer over:

speurhonden

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar