Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Speurhond ruikt stroomstoring

  •  
24-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
244 keer bekeken
  •  
speurhond.jpg
Energiebedrijf Enexis werkt sinds kort met honden om kortsluitingen in electriciteitskabels op te sporen. Dat is eenvoudiger, sneller en goedkoper dan het inzetten van een meetwagen. Er is al veel belangstelling voor in binnen- en buitenland. 
Enexis laat enkele honden van het in speurhonden gespecialiseerde Belgische bedrijf The Sniffers meedraaien met storingsmonteurs. The Sniffers werkt al wereldwijd in de olie- en petrochemie om daar met honden lekkages in pijpen op te sporen, maar traint nu ook honden in het herkennen van stoffen die (door verbranding van kabels) vrijkomen bij kortsluiting in elektriciteitsnetten. Met name bij storingen in laagspanningsnetten kunnen speurhonden voor belangrijke tijdwinst zorgen, omdat zij snel de exacte storingslocatie kunnen traceren. Nu moeten monteurs daarvoor eerst bij afzonderlijke aansluitingen hoofdschakelaars afzetten en metingen verrichten -een tijdrovend klusje, terwijl netbeheerders het liefst zo min mogelijk storingsminuten turven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.