Vroege Vogels

Speuren naar eitjes van de sleedoornpage

  •  
19-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
Eitje sleedoornpage

© Fotograaf : Remco Vos

De sleedoornpage is een van de vlinders die zeer moeilijk is waar te nemen. Gelukkig zijn de eitjes iets zichtbaarder dan de vlinder zelf. Om de populatie in kaart te brengen, worden dan ook de eitjes van deze vlinder geteld in plaats van de volwassen exemplaren.

Vlinder

De eitjes zijn heel klein en wit, de vlinder is diep oranje met een lichte streep erover. Zoals veel andere pages heeft de sleedoornpage twee staartjes aan de ondervleugels. De bovenzijde van de vlinder is donkerbruin en het vrouwtje heeft een grote oranje vlek op de voorvleugel.
De sleedoornpage komt in de loop van juli tevoorschijn. De waardplant waarop de rupsen zitten, sleedoorn, komt overal in Nederland voor, maar de sleedoornpage verkiest sleedoorn die groeit op de overgang van zand naar rivier- en veengrond.

Soest

Al meerdere jaren wordt op enkele plekken in Soest de populatie van de zeldzame Sleedoornpage gemonitord. Dit gebeurt door in de winter de eitjes te zoeken en te tellen. Vrijwilligers trekken samen met de Vlinderstichting, de gemeente Soest en IVN Eemland het gebied in op zoek naar eitjes. Elk eitje wordt apart geregistreerd en bij de Vlinderstichting in de database gezet. Zo houden we landelijk, maar ook zeker plaatselijk, een goed beeld van de voor- of achteruitgang van deze bijzondere vlinder.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.