Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Speuren naar eitjes van de sleedoornpage

  •  
19-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Eitje sleedoornpage

© Fotograaf : Remco Vos

De sleedoornpage is een van de vlinders die zeer moeilijk is waar te nemen. Gelukkig zijn de eitjes iets zichtbaarder dan de vlinder zelf. Om de populatie in kaart te brengen, worden dan ook de eitjes van deze vlinder geteld in plaats van de volwassen exemplaren.

Vlinder

De eitjes zijn heel klein en wit, de vlinder is diep oranje met een lichte streep erover. Zoals veel andere pages heeft de sleedoornpage twee staartjes aan de ondervleugels. De bovenzijde van de vlinder is donkerbruin en het vrouwtje heeft een grote oranje vlek op de voorvleugel.
De sleedoornpage komt in de loop van juli tevoorschijn. De waardplant waarop de rupsen zitten, sleedoorn, komt overal in Nederland voor, maar de sleedoornpage verkiest sleedoorn die groeit op de overgang van zand naar rivier- en veengrond.

Soest

Al meerdere jaren wordt op enkele plekken in Soest de populatie van de zeldzame Sleedoornpage gemonitord. Dit gebeurt door in de winter de eitjes te zoeken en te tellen. Vrijwilligers trekken samen met de Vlinderstichting, de gemeente Soest en IVN Eemland het gebied in op zoek naar eitjes. Elk eitje wordt apart geregistreerd en bij de Vlinderstichting in de database gezet. Zo houden we landelijk, maar ook zeker plaatselijk, een goed beeld van de voor- of achteruitgang van deze bijzondere vlinder.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar