Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Spetter, spitter, spater

  •  
25-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
568 keer bekeken
  •  
goudplevier-willemdewolf.jpg

© Goudplevier in bad van fotograaf WillemdeWolf. Klik voor groter.

Op z’n tijd moet iedereen een keer in bad. Dus vogels ook! Vogels wassen zichzelf met water maar ook met stof of zand. Een goede poetsbeurt is belangrijk om veren te isoleren en daarmee droog te houden.
bad-grbontespecht-jurgenmaa

© Een jonge grote bonte specht van fotograaf JurgenMaassen.

Waterbad
Wanneer vogels in water badderen, spoelt het vuil van de veren en worden ze vochtig. Niet te vochtig, want dan kunnen ze niet meer weg vliegen bij gevaar.
bad-gaai-markdevries

© Gaai neemt een waterbad. Fotograaf: markdevries

Natte veren helpen bij het uitsmeren van vet, dat uit de stuitklier komt. Met hun snavel verspreiden vogels het vet over hun veren. Daardoor zijn de veren waterafstotend en zijn ze bestand tegen een regenbuitje.
bad-pimpelmees-danjou

© Deze pimpelmees is weer schoon. Fotograaf: danjou

Stofbad
Een stofbad is eigenlijk het tegenovergestelde van een waterbad. Als een vogel een stofbad neemt, draait en schud hij zich door het losse stof. Het stof komt tussen alle veren te zitten.
bad-mus-belterman

© Mussen zijn dol op stofbaden. Fotograaf: belterman

Al het overtollig stuitkliervet blijft eraan plakken en valt bij het uitschudden op de grond. Een stofbad doet ook wonderen tegen parasieten, mijten en luizen. Niet alle vogelsoorten houden van een stofbad.
bad-winterkoning-bonteklepp

© Ook deze winterkoning baddert in het zand. Fotograaf: bonteklepper

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.