Speenkruid loopt op de zaken vooruit
• 07-01-2010
• leestijd 2 minuten
Al is het nog volop winter, het eerste bloeiende Gewoon Speenkruid is al weer waargenomen. Wanneer meer waarnemingen binnen komen, zal blijken in hoeverre dit Speenkruid een relatief vroege bloeier is. Winters weer was het de afgelopen weken. Heuse sneeuwstormen, prachtig wit landschap. Dagen achtereen. Dan komt tussen kerst en nieuwjaar de temperatuur weer even boven nul; de zon breekt door en de wind valt weg. Het voelt aangenaam warm. Voorjaar haast.
Zo dachten deze Speenkruidplantjes aan de Haagse Waterpartij er ook over. Nog ruim in het oude jaar stonden ze al in bloei! Ze lopen daarmee op de zaken vooruit, want Gewoon Speenkruid (Ficaria verna subsp verna) bloeit toch meestal in maart en april; februari voor de vroegelingen. Veel bestuivers zullen ze in deze koude tijd ook niet aantrekken. Voor Speenkruid is dat geen bezwaar. De soort verspreidt zich bij ons toch vrijwel uitsluitend door de knolletjes die in de bladoksels ontstaan. Reservevoedsel heeft de plant in de wortelverdikkingen of speentjes, waaraan deze plant haar naam te danken heeft.
Inmiddels is het alweer dagen bar koud. Op 2 januari kreeg het Speenkruid alweer de eerste sneeuw over zich heen. Het is de vraag of deze plantjes dit keer niet te ver op de zaken vooruitliepen. Hoe uitzonderlijk het Haagse Speenkruid was weten we pas wanneer veel mensen hun waarnemeningen van de eerste bloei van plantensoorten melden. Dit kan op
www.natuurkalender.nl. Met een nieuw jaar te gaan, starten we weer met een lege kaart. Een mooi moment om in te stappen. Alweer een goed voornemen erbij!