Vroege Vogels

Speedboot op zonne-energie

  •  
27-11-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
speedboot.jpg
Op de Miljonair Fair in Amsterdam presenteert Czeers Solarboats naar eigen zeggen de eerste speedboot ter wereld die zich vooruit stuwt op zonne-energie.
De boot is ontstaan uit het winnende TU Delft Solarboat-team dat in 2006 de Nuon Frisian Solar Challenge met ruime voorsprong won. De speedboot wordt donderdagavond op 6 december tijdens de openingsparty in de RAI Amsterdam onthuld door Beau van Erven Dorens en Wubbo Ockels die tevens aandeelhouder is van Czeers Solarboats.
Het innovatieve, zonaangedreven vaartuig haalt een snelheid van ongeveer 30 knopen, wat gelijk is aan zo'n 55 km/uur. "Deze snelheid is te behalen door de unieke vormgeving van de romp en het gebruik van de nieuwste technieken'', aldus een woordvoerder bij Czeers Solarboats.
Het vaartuig veroorzaakt geen milieuvervuiling en gebruikt het geen olie of brandstof. De eigenaar heeft zo geen brandstofkosten, terwijl de Mk I geen uitlaatstank of motorgeluid produceert. Bovendien is de Czeers Mk I een 100 procent Nederlands product.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.