Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Spectaculaire terugkeer van de patrijs

14 okt 2015
  •  
leestijd 1 minuten
De patrijs en het boerenland waren tot ver in de 20e eeuw in een adem te noemen. Maar door de intensivering van de landbouw verdween het ideale broedgebied van deze prachtige vogel en nam de patrijzenstand dramatisch af. In 2005 waren er nog maar 5 duizend paartjes over. Terwijl er in de jaren zestig nog 50 duizend koppeltjes zaten.
In de Achterhoek, een gebied dat vroeger gekenmerkt werd door veel bloemrijke akkerranden en ruigtes, is in 2013 – het jaar van de patrijs - een project gestart om de patrijs weer terug te krijgen. Boeren en tuinders werden benaderd om akkerranden en braakliggende terreinen in te zaaien met speciale wilde bloemen- en kruidenmengsels. De animo bleek groot onder de grondeigenaren. In een gebied van 12 km2 werd 6 hectare ingezaaid. In dit gebied van het buurtschap Barlo leverde dit een spectaculaire terugkeer op van de patrijs. Zaten er bij de start van het project nog maar 3 paartjes, dit jaar blijkt dat gestegen tot 34 paartjes. Frans ter Bogt van het project ‘Samen voor de Patrijs’: “De patrijs is natuurlijk ook een aaibare vogel. Veel boeren kenden de patrijzen nog van vroeger en wilden graag meewerken. Ze vinden het prachtig dat er nu weer patrijzen op hun land zijn; het enthousiasme en de betrokkenheid van bewoners en boeren is echt fantastisch.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar