Alle zes de soorten spechten van Nederland komen voor op de Brabantse Wal. In het natuurgebied vliegen de zwarte specht, de groene specht, de grote bonte specht, de middelste bonte specht, de kleine bonte specht en de draaihals. Volgens boswachter Erik de Jonge is met name de 600 hectare rond landgoed Mattenburgh op de Brabantse Wal een waar ‘spechteneldorado’. Vooral de middelste bonte specht rukt de laatste jaren op in dit gebied.
Grootste specht
De grootste van de Nederlandse spechten is de zwarte specht. Deze specht heeft bijna het formaat van een zwarte kraai. Is de lepelaar de icoon van het Markiezaatsmeer, dan is de zwarte specht dat van de Brabantse Wal. Vogelwetenschapper Christian Brinkman doet onderzoek aan deze soort in het gebiedje dat Zoomland heet, een natuurgebiedje van het Brabants Landschap op de Brabantse Wal. Het lijkt hier minder goed te gaan met de zwarte specht. En het is belangrijk om te weten hoe dat komt omdat voor dit gebied de vogel een doelsoort is, een soort waarop het beleid van het gebied wordt afgestemd.
Op basis van onderzoek van Christian en SOVON blijkt dat in de periode 1990-2015 de zwarte specht afneemt. Gemiddeld werden er zo’n 41 broedparen geteld. Dat lijkt veel, maar volgens de onderzoekers zit dat tegen een ondergrens aan. Het probleem is de stikstofuitstoot. Dat slaat neer in de bossen en heeft met name effect op het voedsel van de spechten (insecten). Volgens SOVON komt die uitstoot mede door de havens van Rotterdam en Antwerpen. Ook andere oorzaken als vermesting en verzuring spelen een rol.
Herken de zwarte specht
De zwarte specht (
Dryocopus martius
) is de grootste Europese specht en ook makkelijk te onderscheiden van de andere Europese spechten door zijn geheel zwarte verenkleed. De kopkap van het mannetje is helemaal rood en het vrouwtje heeft een klein rode vlek achter op haar kruin.