Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Spanderswoud is nu een divers bosgebied

16 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
660 keer bekeken
Halverwege de 20e eeuw groeiden in het Spanderswoud naaldbomen en loofbomen voor houtproductie. In de jaren tachtig is besloten er een ‘natuurlijk bos’ van te maken. Er moest plek komen voor meerdere soorten bomen waardoor de natuur minder eentonig zou worden. 

Bomen omtrekken

Die boshervorming doen ze tegenwoordig op een ongewone manier. Om het bos wilder en natuurlijker te maken, worden bomen omgetrokken zoals bij een storm zou gebeuren. De bomen worden met kluit en al omgewerkt. Beheerder Jan Loggen heeft al veel bomen omvergetrokken in het Spanderswoud. Dat doet hij met een handlier. Deze lier maakt hij halverwege de boom vast. Vervolgens trekt hij met beleid en veel kracht de bomen met wortels en al om. Zo lijkt het net alsof er een harde storm over het Spanderswoud is getrokken.

Liggend dood hout

Deze bomen heten in boswachterstermen “liggend dood hout” naast de bomen die je laat staan als ze dood zijn, het zogenaamde “staand dood hout”. Dat laatste is vooral voor spechten en boommarters van belang. Liggend dood hout rot langzaam weg en vormt een biotoop op zich voor zwammen, korstmossen en insecten. Door ze om te trekken komt er nog een biotoop beschikbaar. De kluit die overeind steekt en waar bijvoorbeeld veel graafbijen hun holletje maken en waar zelfs een ijsvogel in kan nestelen. 

Kleine bonte specht

Het Spanderswoud is inmiddels een vogelrijk gebied. Zo zijn er de grote bonte specht, de zwarte specht en de kleine bonte specht te vinden. Verder zitten er buizerds en haviken die deze periode druk bezig zijn met baltsen en hun nesten bouwen. Ook is er een ravenkoppel dat het woud gebruikt als hun foerageergebied. Dat ravenkoppel broedt zelf waarschijnlijk in de Omroeptoren van Hilversum op 140 meter hoogte. Het is voor Vroege Vogels de eerste keer dat we de behoorlijk zeldzame kleine bonte specht goed in beeld krijgen.

De uitzending over het Goois Natuurreservaat is vrijdag 16 april om 19.50u op NPO2!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Meer over dit onderwerp