Als je een composthoop of compostbak hebt dan is de kans op een ontmoeting met een huisspitsmuis groot. Vaak zijn ze zo tam dat ze je eerst aankijken voor ze een veilig heenkomen zoeken. Het zijn grappige diertjes die buiten in de tuin alleen maar nuttig zijn. ’s Zomers maken spitsmuizen met regelmaat hun nest in de composthoop. Let op als je de compost gaat omzetten.
Composthoop favoriet
Het kleine nest gemaakt van gras en bladeren bouwen ze vaak ondergronds. Soms ligt het in het gangenstelsel van andere zoogdieren. Ook stapelmuurtjes en houtstapels zijn favoriet om een nest onder te bouwen. Vooral de composthoop is aantrekkelijk voor onderdak en voedsel want dan hoef je niet ver te lopen om naar de winkel te gaan. Een natuurlijke tuin wordt op prijs gesteld.
Leven om te eten
De huisspitsmuis is een carnivoor en eet allerlei soorten kleine dieren. Hij jaagt op ongewervelde soorten als insecten, spinnen, larven, pissebedden, slakken, wormen, motten, muggen en kakkerlakken. Ook gewervelde dieren zoals hagedissen, jonge muizen en aas staan op het menu. Daar waar wespen- en hommelnesten op een bereikbaar plek zitten, worden ze wel eens geplunderd door spitsmuizen. Huisspitmuizen eten dagelijks hun eigen lichaamsgewicht aan voedsel op. Veel tijd om te lanterfanten hebben ze dus niet. Tussen een aantal rustperioden door zijn ze vrijwel continu op zoek naar voedsel.
Slaapmuts
De huisspitsmuis leeft solitair en komt vooral 's nachts tevoorschijn. Het is een langslaper want in de ochtenduren is hij in geen velden of wegen te bekennen. Spitsmuizen zijn ook ’s winters actief en houden nauwelijks een winterslaap. Met een beetje geluk kun je ze horen. Ze maken een schril, hoog piep geluid. In geval van nood kan de moeder de jongen op een bijzondere manier meenemen. Ze lopen in een ‘karavaan’ achter elkaar aan. Heel zelden zie je een dergelijk treintje spitsmuizen in de eigen achtertuin.
Bron:
Zoogdiervereniging
Foto: Huispitsmuis: Richard Witte van den Bosch