Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

SP eist opheldering over straf lekkende ambtenaren

  •  
06-06-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_114588.jpg
Twaalf ambtenaren van de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw verliezen bij wijze van 'strafmaatregel' hun baan. De straf zou zijn opgelegd omdat een of enkelen van hen vertrouwelijke informatie naar de media hebben gelekt, aldus SP-Tweede-Kamerlid Van Velzen die maandag opheldering eiste bij minister Veerman van Landbouw.
De gestrafte ambtenaren houden zich onder meer bezig met de opsporing van illegale handel in beschermde dieren en planten. In een vertrouwelijk rapport liet het Rijk enkele jaren geleden deze onwettige handel in Nederland in kaart brengen. Dat rapport is samen met een geheim rapport van Interpol over dezelfde kwestie in handen van media en Kamerleden gekomen.
Veerman en minister Donner van Justitie willen overigens de twee vertrouwelijke rapporten niet vrijgeven omdat openbaarheid de opsporing van de illegale dierenhandel kan verstoren. In een debat met de Tweede Kamer in maart, waarin de uitgelekte informatie aan het licht kwam, kondigde de landbouwminister aan op zoek te gaan naar de bron.
Volgens de SP heeft dat intern onderzoek niet duidelijk aangetoond wie de rapporten aan de pers en de Kamer heeft doorgespeeld. Hierop zou ,,als strafmaatregel'' besloten zijn tot een ,,functieroulatie'' voor een flink deel van de ambtenaren van de AID-vakgroep Natuurbescherming. Voor een aantal van hen zou bij de wisseling van functie echter niet gezocht worden naar een nieuwe baan bij de inspectiedienst of het ministerie.
,,Er wordt niemand ontslagen en er is geen sprake van strafmaatregelen'', stelt een woordvoerster van het ministerie klip en klaar. Om ervoor te zorgen dat ambtenaren niet vastroesten in hun huidige baan en de AID'ers hun objectiviteit behouden, is vorig jaar besloten tot een zogenoemde 'functieroulatie' binnen het departement. Daarbij wisselen de ambtenaren van baan. Begonnen is nu met drie ambtenaren van natuur.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.