Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Soorten evolueren naar lookalikes

  •  
13-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
waterroofkever.jpg
De vraag waarom er in de natuur zoveel dezelfde soorten naast elkaar bestaan, is één van de nog altijd openstaande vraagstukken in de biologie. Hebben ze echt allemaal een andere rol? Een grote hoeveelheid data over kevers levert nu bewijs voor het idee dat evolutie kan zorgen dat soorten zich omvormen tot groepen met lookalikes, die functioneel hetzelfde zijn, aldus een studie van een internationale groep wetenschappers geleid door Wageningen University.
Dezelfde rol
Dat soorten veel verschillende rollen in ecosystemen vervullen, is onbetwist. Tegelijkertijd zijn er ook aanwijzingen dat veel soorten eigenlijk dezelfde rol hebben. Tot nu toe bestond er echter geen zekerheid over het bestaan van zulke functionele overtolligheid. Een nieuwe internationale studie gaat in op deze kwestie aan de hand van een overvloed aan data over de 4168 soorten waterroofkevers in de wereld.
Lees het hele artikel op Wageningen UR
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.