Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Soepeend versus de wilde eend

30 nov 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Wilde Eend 7953 VV © Kleyheeg

© Erik Kleyheeg

Het is geen merknaam van de poelier. Nee, de soepeend is gewoon een watervogel die vrij leeft in de Nederlandse natuur. Het is geen aparte soort maar een verzamelnaam voor eenden die een kruising zijn tussen wilde eenden en losgelaten of ontsnapte eenden. De eenden zelf maakt het niets uit, die maken geen onderscheid. Zo ontstaan er veel hybride eenden (kruisingen tussen soepeenden en wilde eenden). Zo wordt de wilde eend mogelijk een stuk minder ‘wild’.

Op welke schaal

Erik Kleyheeg van SOVON Vogelonderzoek Nederland bestudeert de soepeend. Hij wil weten op welke schaal vermenging plaatsvindt tussen de wilde eend en de soepeend en of dit een rol speelt bij de achteruitgang van onze broedpopulatie van de wilde eend.
De soepeend belandt tegenwoordig nog maar zelden in de soep. Vroeger was dat wel anders. Door de vele kruisingen tussen de wilde eend en de soepeend zijn er allerlei tussenvormen ontstaan, waarvan de één meer op de wilde eend lijkt en de ander meer de eigenschappen heeft van een soepeend.

Het verschil

Hoe onderscheid je een soepeend van een wilde eend? Bij het mannetje is dat vaak goed te zien, bijvoorbeeld als de witte halsring ontbreekt of als de borst grijs is in plaats van bruin. Bij de vrouwtjes is het veel moeilijker te zien, omdat die vaak net iets lichter of donkerder bruin zijn dan het wildtype. Veel soepeenden hebben echter witte vlekken of zijn helemaal wit, wat de determinatie een stuk eenvoudiger maakt. Bij donskuikens is het vaak het makkelijkst te zien: zij zijn (deels) geel of juist bijna zwart.
Bron: SOVON Vogelonderzoek

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.