Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Sociale Seychellenrietzanger

  •  
22-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
640px-Seychellen-Rohrsaenger_-_Acrocephalus_sechellensis
Het is één van de meest bestudeerde vogels in de wereld. De Seychellenrietzanger. Zo is vrijwel elke individuele vogel geringd. De soort leeft alleen op een aantal eilanden van de Oost-Afrikaanse eilandengroep, de Seychellen. Al meer dan 30 jaar zijn Nederlanders betrokken bij het onderzoek en de bescherming van deze vogel.
Uit onderzoek van de Groningse promovendus Sjouke Anne Kingma blijkt dat Seychellenrietzangers ook heel sociale vogels zijn. Zo helpen vogels, die zelf geen nest hebben, en geen nieuw territorium hebben veroverd, mee met de opvoeding van jonge familieleden. Bijzonder vogelgedrag, dat in Nederland slechts bij enkele vogels zoals de bijeneter en het staartmeesje is waargenomen. Anders dan veel andere soorten zijn deze vogels niet zelfzuchtig.
De seychellenrietzanger is 14 cm lang, iets groter dan de in Europa voorkomende rietzanger. De vogel is egaal groen-bruin, de onderkant is vuilgeel van kleur. De vogel heeft relatief lange poten en snavel die leikelurig zijn. Ze vliegen stuntelig fladderend. De zang wordt beschreven als melodieus en lijkend op menselijk gefluit en sterk verschillend van de grote toonhoogteverschillen van het geluid van verwante soorten als de kleine karekiet.
Foto: Christian Hauzar  

Meer over:

seychellen, rietzanger,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.