Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Snorkelen in de Leidse grachten

  •  
14-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
visreservaat_Aafke_Verkade.jpg
Als bewoonster van Leiden snorkelt Aafke Verkade als enige persoon legaal sinds 2010 door de stadsgrachten. Eerst als vrijwilligster maar tegenwoordig doet ze het beroepsmatig. Om de vissen die er in de grachten leven te monitoren. Leiden is de enige stad van Nederland die op deze manier het leven in haar grachten nauwkeurig in de gaten houdt.

Soorten

In de grachten blijken ten minste 16 soorten vis en kreeften, krabben rond te zwemmen. Waaronder de zeelt, rode Amerikaanse rivierkreeften en rivierdonderpadden.  In 2013 kreeg Leiden zelfs  als eerste een visreservaat in stedelijk gebied. Menno zwom toen voor TV een dagje met Aafke Verkade mee om al snorkelend de vissen in kaart te brengen:

Hele stad

Wat ooit begon met een wijk , de Havenwijk, waar Aafke Verkade snorkelde, is het dit jaar uitgebreid met nog twee wijken. Vanaf 2017 krijgt de stadssnorkelaarster als het goed is, een vergunning voor de hele stad. 

Meer over:

aafke verkade,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.