Vroege Vogels

Snorkelen in de Leidse grachten

  •  
14-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
178 keer bekeken
  •  
visreservaat_Aafke_Verkade.jpg
Als bewoonster van Leiden snorkelt Aafke Verkade als enige persoon legaal sinds 2010 door de stadsgrachten. Eerst als vrijwilligster maar tegenwoordig doet ze het beroepsmatig. Om de vissen die er in de grachten leven te monitoren. Leiden is de enige stad van Nederland die op deze manier het leven in haar grachten nauwkeurig in de gaten houdt.

Soorten

In de grachten blijken ten minste 16 soorten vis en kreeften, krabben rond te zwemmen. Waaronder de zeelt, rode Amerikaanse rivierkreeften en rivierdonderpadden.  In 2013 kreeg Leiden zelfs  als eerste een visreservaat in stedelijk gebied. Menno zwom toen voor TV een dagje met Aafke Verkade mee om al snorkelend de vissen in kaart te brengen:

Hele stad

Wat ooit begon met een wijk , de Havenwijk, waar Aafke Verkade snorkelde, is het dit jaar uitgebreid met nog twee wijken. Vanaf 2017 krijgt de stadssnorkelaarster als het goed is, een vergunning voor de hele stad. 

Meer over:

aafke verkade
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.