Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Snoekbaars kan toch heel ver zwemmen

  •  
26-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
626 keer bekeken
  •  
snoekbaars_5eaad5bdad630_medium-2

© jvzijl

Wetenschappers hebben tot nu toe altijd gedacht dat snoekbaarzen altijd zo'n beetje op dezelfde plek blijven rondzwemmen. Maar recent is een gezenderde snoekbaars gevangen, die 550 kilometer via de Rijn had afgelegd van de Noordzee naar Mannheim in Duitsland. De tocht van deze vis geeft nieuw inzicht in het leven van deze bijzondere vissen in de Rijn, aldus onderzoekers van de Wageningen University dinsdag op de natuurwebsite Nature Today.

Zender

De snoekbaars werd in 2017 met 69 andere vissen gevangen en van een zender voorzien in het Haringvliet. Onderzoekers wilden weten of zoetwatervissen die in de Noordzee terechtkomen daar tijdelijk kunnen overleven en of ze dan terugzwemmen naar zoet water. Een deel van de vissen bleek dat inderdaad te kunnen. Het onderzoek was daarmee in 2018 klaar, maar onlangs kreeg de Wageningse universiteit een zendertje opgestuurd, dat een beroepsvisser had aangetroffen in een vis die hij in de haven van Mannheim had gevangen. Het bleek een vis uit het onderzoek in 2017 te zijn.

De snoekbaars heeft zijn laatste avontuur overigens niet overleefd volgens de onderzoekers: de vis is in Duitsland klaargemaakt en opgegeten.

Bron: ANP

Meer over:

snoekbaars, vis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.