Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Snoek op jacht

2 okt 2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
200 keer bekeken
Snoek_GoofyAquavideo
Snoeken zijn echte roofvissen. Ze eten voornamelijk relatief grote vissen. Maar ze lusten ook graag kreeftachtigen, knaagdieren en muskusratten. Hoe gaat deze jager te werk en hoe is zijn lichaam daarop aangepast?
Snoekjong_GoofyAquavideo
Jonge snoek verstopt zich tussen de waterplanten. Fotograaf: GoofyAquavideo
Van onderen!
Als een snoek jaagt, dan benadert hij het slachtoffer meestal vanaf de onderkant. Hij sluipt als het ware door het water en schiet dan op zijn prooi af.
Vlijmscherpe tanden
De snoek heeft veel vlijmscherpe tanden. In de onderkaak liggen grote tanden die een gevangen prooi compleet kunnen doorboren. Maar ook in het gehemelte zitten wel zo'n 700(!) kleine tandjes, die schuin naar achteren staan. Als de prooi eenmaal in zijn bek zit, kan deze nauwelijks meer ontsnappen.
Snoek_GoofyAquavideo
Het gebit van de snoek. Fotograaf: GoofyAquavideo
Oog voor vis
Een snoek moet het vooral hebben van zijn zicht. Met zijn ogen, die vrij vet vooraan de kop zitten, kan hij in bijna alle richtingen kijken. Dus ook naar de zijkant en de voor- en achterkant. Hij jaagt het liefst in helder water. Als het troebel is, kan er nog zoveel vis in het water zitten, als hij ze niet ziet, houdt het op.
De zijlijn
Nee, niet de zijlijn van voetbal, deze zijlijn is een speciaal zintuig bij de snoek. Hiermee kan hij nauwkeurig bewegingen in het water waarnemen, zoals een prooi. Je kunt de zijlijn ook zien, het is een smalle lijn over de lengte van de vis van de kieuwdeksels tot aan de basis van de staart.

Grote schranser

Dat de snoek een goede jager is, mag duidelijk zijn. Hij is de vijand van veel dieren, maar wie is eigenlijk de vijand van de snoek? Het zijn zulke eters dat ze zelfs kannibalistische neigingen hebben. Een kleine snoek kan dus nog zoveel tanden hebben, zijn grotere soortgenoten blijven de grootste vijand!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar