Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Snoek is terug

26 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
snoek

© Snoek - Fotograaf jojodive.nl

 Het is de toppredator van onze rivieren, beken en sloten; de snoek. Jarenlang had hij het moeilijk door de watervervuiling. Door de verrijking van het water werd het water troebel. Algen en kroos zorgde ervoor dat de snoek steeds minder goed door het water kon kijken om zijn prooi te vinden. 

Waterplanten

Door de kwaliteitsverbetering van het oppervlaktewater in de laatste twintig jaren is er weer veel meer snoek te vinden. Er zijn meer rioolwaterzuiveringsinstallaties gebouwd en er is wetgeving opgesteld waar bedrijven zich aan moeten houden. Verder is op veel plaatsen voedselrijk slib verwijderd en zijn oevers natuurlijker gemaakt. Ook de waterplanten gedijen beter bij dit milieu. En die planten zijn weer essentieel voor de jonge snoeken om bescherming te vinden tegen andere jagers.

Snoekbaars

Nu de snoek weer terrein wint, wordt een andere jager verder teruggedrongen. De snoekbaars die uitstekend kan overleven in troebel en donker water trekt zich verder terug.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.