Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Snelweg voor boomkikkers

22 nov 2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
boomkikker_g.jpg

© Fotograaf: GvdSchans

Het moet een elf kilometer lange groene snelweg worden voor de boomkikker in Brabant. Donderdag 17 november hebben Staatsbosbeheer en verschillende lokale partijen daarvoor een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Met de ondertekening begint men aan een ecologische verbindingszone (EVZ) tussen de Molenschotse Heide en Chaam, waardoor o.a. de zeldzame vier centimeter grote boomkikker zich kunnen verplaatsen tussen natuurgebiedjes.

Groene boomkikker

De groene boomkikker was in de jaren tachtig zo goed als uitgestorven in Brabant. Tot verbazing van natuurverenigingen werd één van in totaal drie overgebleven populaties ontdekt op de Molenschotse Heide, op het terrein van Vliegbasis Gilze-Rijen. De boomkikkers werden dertig jaar geleden bij toeval op de vliegbasis ontdekt door een kenner die het luide gekwaak herkende. Sindsdien wordt de populatie met zorg omringd, zowel door boomkikkerdeskundige als door defensie, die maar wat trots is op deze tropisch uitziende kikkertjes.
De EVZ is een natuurlijk ingerichte zone van 25 á 30 meter breed. De EVZ wordt aangelegd vanaf de vliegbasis Gilze en Rijen, en loopt via terrein van Staatsbosbeheer en gronden bij en van golfclub Toxandria, over grondgebied van de gemeente Breda naar de gemeente Alphen-Chaam. Hier sluit hij aan op de Chaamse Bossen. De totale lengte van deze EVZ is ruim 11 kilometer.

Groene gordel

Via deze verbindingszone kunnen ook andere dieren en zelfs plant en zich van het ene naar het andere natuurgebied verplaatsen. De verwachting is dat in het kielzog van de groene boomkikker ook padden, salamanders, hagedissen, muizen en bunzingen zullen verschijnen. En gehoopt wordt op een das of vos. De ‘groene gordel’ zal ook toegankelijk zijn voor wandelend publiek.
Dit voorjaar maakte Vroege Vogels opnames in dit gebied over de boomkikkers. De boomkikkers staan namelijk bekend om hun kwaakconcerten rond de paringstijd. De mannetjes gaan na zonsondergang in het water luidruchtig zitten roepen om een vrouwtje.
Bron: Staatsbosbeheer

Meer over:

boomkikker

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar