Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sneller bouwen bij aparte leefgebieden dieren

  •  
18-06-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bouwen.jpg
Provincies die bedreigde planten of dieren een apart gebied geven met ideale leefomstandigheden, hoeven straks niet steeds opnieuw ontheffingen aan te vragen als ze elders willen bouwen. In die gevallen kan een generieke ontheffing voor een bepaalde soort worden afgegeven.
Dat heeft het ministerie van Landbouw donderdag bekendgemaakt. In de provincie Flevoland wordt de nieuwe methode het eerst beproefd. Daar verblijft de beschermde rugstreeppad in de Noordoostpolder die daar ontwikkeling van het gebied in de weg kan staan.
Omdat Flevoland aparte plekken maakt waar de paddensoort zich kan uitleven, is voor de ruimtelijke ontwikkeling in andere delen van de provincie een generieke ontheffing voor de rugstreeppad.
In Nederland werden in het recente verleden meerdere bouwprojecten stil gelegd, omdat er bijzondere diersoorten waren opgedoken. De korenwolf legde eind jaren negentig de bouw van een bedrijventerrein in Limburg jarenlang plat. Vleermuizen, noordse woelmuis, de kamsalamander, de geelbuikvuurpad en mog meer soorten volgden.
Speciale leefgebieden voor de dieren voorkomen onnodige frictie tussen bescherming en ruimtelijke ontwikkeling, concludeert het ministerie. In navolging van Flevoland lopen er inmiddels tachtig projecten. Vooral in stedelijke gebieden, waar vleermuizen leven, blijkt het goed te werken.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.