Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Snel een definitieve streep door plannen biomassacentrale Diemen

  •  
08-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
IMG_2529

Huidige elektriciteitscentrale in Diemen

© Vroege Vogels

Het nieuwe kabinet moet de wetgeving en subsidiëring ten aanzien van biomassa aanpassen en definitief een streep zetten door de plannen voor een biomassacentrale in Diemen. Dat zegt het college van B en W van Diemen. Maandag bepaalde de rechtbank in Haarlem dat Gedeputeerde Staten van Noord-Holland correct hebben gehandeld bij het verlenen van een omgevings- en natuurvergunning. De biomassacentrale voldoet volgens de rechtbank aan de gestelde eisen.

"Voor onze gemeente en de inwoners is het duidelijk: wij willen geen biomassacentrale in Diemen en Vattenfall is inmiddels bezig met serieuze alternatieven", aldus het college in een verklaring. "De rechter bevestigt dat het geen juridische discussie is over de vergunningverlening, maar een politiek-bestuurlijke discussie op landelijk niveau over inzet van houtige biomassa in de energietransitie."

Biomassacentrale of afvalverbrandingsinstallatie

De rechtszaak was aangespannen door onder meer Mobilisation for the Environment (MOB) en de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten Nederland. Ze zijn tegen de komst van de biomassacentrale van energieleverancier Vattenfall, omdat ze vrezen voor de gevolgen ervan voor het milieu en de leefomgeving.

De rechtbank beschouwt, anders dan de milieuorganisaties, de biomassacentrale niet als afvalverbrandingsinstallatie. Volgens het vonnis zijn de houtpallets die als brandstof dienen niet aangemerkt als afvalstof. Het gaat om schoon hout dat niet chemisch is behandeld. "Een milieueffectenrapportage was daarom niet nodig."

Schadelijke stoffen zoals stikstof en fijnstof

De rechtbank meent verder dat de biomassacentrale niet zal zorgen voor een hogere uitstoot van schadelijke stoffen dan wettelijk is toegestaan. De milieuorganisaties vrezen hiervoor. "Omdat geen sprake is van hogere uitstoot van schadelijke stoffen zoals stikstof en fijnstof, volgt de rechtbank eisers niet in hun stelling dat de komst van de biomassacentrale zulke risico’s voor de volksgezondheid met zich meebrengt dat het woon- en leefklimaat onaanvaardbaar verslechtert", luidt het oordeel.

De nieuwe centrale in Diemen moet deels de twee huidige aardgasgestookte centrales en een hulpwarmtecentrale op dezelfde locatie vervangen. "Het is goed dat er nu duidelijkheid is over de vergunningen", zegt het energiebedrijf in een reactie. De milieuorganisaties hebben al meteen hoger beroep aangekondigd, meldt voorzitter Johan Vollenbroek van MOB. "Oproep aan Vattenfall: bouw een groene megaboiler in plaats van een bomencrematorium", schrijft hij op Twitter.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.