Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sneeuwvlokje krijgt geen extra bescherming

  •  
19-05-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_94671.jpg

© zwijntjes

Het witte zwijntje Sneeuwvlokje op de Veluwe krijgt niet de bescherming tegen jagers die de Partij voor de Dieren (PvdD) gewild had. Volgens Staatsbosbeheer wordt er in juli een groot aantal zwijnen afgeschoten omdat de populatie te groot is. ,,Gezien de kleur van het biggetje is de kans groot dat hij voor de loop komt'', aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer donderdag. ,,Hij valt immers erg op.''
De biggetjes van wilde zwijnen worden normaal gesproken geboren met een lichtbruine gestreepte vacht. De nieuwe opvallende bewoner van de Veluwe is echter wit met een paar zwarte vlekken. In een ,,brandbrief'' aan Staatsbosbeheer bepleitte voorzitter M. Thieme van de PvdD het biggetje te beschermen tegen de jagers.
De PvdD is niet te spreken over de houding van Staatsbosbeheer. ,,Ze laten raszuiverheid prevaleren boven het beschermen van de dieren.'' PvdD is donderdag een e-mailactie begonnen tegen Staatsbosbeheer. De partij heeft iedereen opgeroepen een e-mail naar Staatsbosbeheer te sturen met het verzoek Sneeuwvlokje te sparen. ,,De reactie is massaal. Zoals wij nu kunnen zien, gaan ongeveer drie e-mails per minuut naar Staatsbosbeheer.''
Jachtopziener W. Kuiper in het gebied snapt de ontstane commotie niet. Op de Veluwe lopen enkele tientallen van deze zogenoemde 'bonte' zwijntjes rond, verklaart hij. ,,Ieder jachtveld heeft er wel een paar. Ook volwassen dieren.'' Wanneer de jagers deze biggen in het vizier krijgen, schieten zij die af, om een verdere groei van het aantal bonte dieren in de kudde te verhinderen. Het enige bijzondere aan Sneeuwvlokje is volgens Kuiper dat het witte biggetje dagelijks rondscharrelt op een van de voederplekken.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.